визначення можливих ризиків на підприємстві

визначення можливих ризиків на підприємстві


Визначення ризику як результату якої-небудь дії Ризик – це небезпека здійснення непередбачених і небажаних для суб'єкта наслідків його діяльності. 2. Методика розробки бізнес-плану. 3. Романченко О. В.  Ризик – це ймовірність (загроза) втрати підприємством частини своїх витрат у результаті здійснення виробничої або фінансової. діяльності. 10. Єндовицький Д., Коменденко С.


Розробимо програму управління ризиками для ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття», осно-вними етапами якої є опис бізнесу підпри-ємства, визначення місії та цілей організа-ції, перелік можливих збитків підприємства, визначення факторів ризику, оцінка ризику, побудова сигнальної карти ризиків, вибір методів оптимізації ризиків та оцінка ефек-тивності програми. Визначення місії та цілей організації. Місія – це сформульоване твердження відносно того, для чого і з якої причини існує організація. Місія розкриває зміст її існування та призначення, в якому проявляється відмін-ність організації від подібних уст


- визначення понять "ризик" та "ризикове підприємство"; - обгрунтування та класифікація системи підприємницьких ризиків; - виявлення основних шляхів запобігання ризиків. - застосування прийомів та методів оцінки ризиків  Головним місцем в оцінці підприємницького ризику є визначення та прогнозування можливих втрат підприємств при здійсненні своєї господарської діяльності. Для цього необхідно складати кошторис витрат, які будуть понесені на виробництво основного виду продукції, а саме: витрати на оплату праці, на придбання паливно-мастильних матеріалів, кормів, насіння тощо. При цьому слід звертати особливу увагу на витрати, які можуть перевищувати заплановані.


1. Проектні ризики та їхня класифікація 2. Принципи управління проектними ризиками 3. Методи аналізу ризиків проекту 4. Методи зниження ризиків. 1. Проектні ризики та їхня класифікація. У ринковій економіці ризик є невід’ємним атрибутом господарювання. Невизначеність призводить до того, що уникнути ризику неможливо.  Ризик являє собою складну економічно-управлінську категорію, при визначенні якої має місце ряд протиріч. Управління ризиком - це процес реагування на події та зміни ризиків у процесі виконання проекту. При цьому важливим є проведення моніторингу ризиків. Моніторинг ризиків включає контроль ризиків протягом всього життєвого циклу проекту.


Ключовими завданнями ризик менеджменту є формалізація об єкта управління для конкретної підприємства розробка реєстру ризиків Головні завдання управління ризиком на підприємстві полягають у тому щоб Система управління підприємницьким ризиком повинна будуватися на певній послідовності дій спрямованих на виявлення


· виявляти потенційно можливі для туристського підприємства ризики, які можуть негативно вплинути на досягнення стратегічних цілей; · оцінювати характеристики можливого збитку, обумовленого проявом факторів ризику і по-дальшим небажаним розвитком подій; · здійснювати заходи щодо зниження ризику до прийнятного рівня.  Якісний а на ліз ризиків (ви явлення потен ційних зон ризику, визначення ризи-ків, характерних саме для тури стських підпри ємс тв. Кількісний аналіз ризиків (методи: статистични й, аналітичний, експертних оц інок, аналогів, сценаріїв, аналізу чутливості, кори гування норми дисконту з урахуванням ризику, аналізу ймовірн ості ви конання і т.д.)


Деякі визначення ризику: 1. Під ризиком припускають побоювання (небезпека), що реалізація проекту приведе до збитків. 2. Говорячи про ризик, мають на увазі міру розсіювання (дисперсію) отриманих у результаті множинного прогнозу оцінних показників розглянутого проекту (прибуток, рентабельність капіталу).  Досвід вивчення авторами проблематики управління ризиками на підприємствах м. Києва та в органах державного управління показав, що лише незначна частина підприємств використовує ризик-менеджмент в своїй діяльності. При чому, мова в кращому випадку йде про окремі його елементи, а не про застосування ризик-менеджменту як одного із головних елементів ведення бізнесу.


Ризик – це можливість виникнення несприятливих ситуацій у ході реалізації планів та виконання бюджетів підприємства. Справді, ризик пов’язаний з несприятливими господарськими результатами, втратами ресурсів та прибутків. І скасування ризику, усунення його є корисним.  Кількісна оцінка ризику – це чисельне визначення розміру окремих ризиків та ризику проекту в цілому. Якісна оцінка – порівняння передбачуваних позитивних результатів з можливими негативними наслідками, виявлення ймовірних впливів аналізованих результатів на рішення, які буде прийнято в майбутньому. Оцінюючи ступінь ризику, слід виділити зони ризику залежно від розміру втрат.


o визначення максимально можливого періоду дії знижок; o встановлення нормативу товарного запасу на підприємстві; o встановлення максимального розміру споживчого кредиту, що надається одному покупцеві  o забезпечення компенсації можливих фінансових втрат за рахунок премій за ризик, які передбачають одержання від покупців додаткового прибутку від ризикованих угод вище рівня, які можуть забезпечити безризикові угоди; o забезпечення компенсації можливих фінансових втрат за рахунок системи штрафних санкцій, які передбачають включення в умови договорів необхідних рівнів штрафів, пені, неустойок та інших фінансових санкцій у випадку порушення постачальниками зобов'язань.


Отже, процес оцінки ризиків діяльності підприємства полягає у визначенні об’єктів ризиків, аналізі всіх можливих ризикових ситуацій та проведенні їх кількісного визначення для формування оптимальних управлінських рішень в подальшій діяльності підприємства. Кількісне визначення або оцінювання виявлених ризиків полягає у встановленні імовірності настання несприятливих подій та розміру можливих збитків. При цьому, оцінювати необхідно ризикові ситуації, враховуючи всі можливі сценарії розвитку подій.


4.5 Визначення тривалості операційного та операційно-фінансового циклів підприємства. 4.6 Оцінка ймовірності банкрутства підприємства. Висновок.  До цього виду ризику відносять і можливі помилки менеджерів. Інфляційний ризик визначається ступенем і точності прогнозування інфляції та її впливу на результат фінансово-господарської діяльності. Кредитний ризик розглядається як ризик непогашення кредиту і несплати процентів за ним. Процентний ризик виникає у разі зміни процентних ставок за кредитними ресурсами, що надаються. Валютні ризики можливі у разі зміни курсів валют, а також політичної ситуації, коли курси валют незмінні, а можливості вільного обігу валют обмежені.


Управління фінансовими ризиками підприємства являє собою процес передбачення і нейтралізації їх негативних фінансових наслідків, пов'язаних з їх виявленням, оцінкою, профілактикою і страхуванням.  Ризик-менеджмент, таким чином, став для європейських компаній важливою ключовою компетенцією, яка дозволяє їм істотно зміцнити їх конкурентні позиції [18]. Українські компанії знаходяться тільки початку шляху впровадження ризик-менеджменту в практику своєї діяльності.  Виходячи з наведеного вище визначення управління фінансовими ризиками суб'єкта господарювання, обґрунтуємо основні положення процесу формування моделі управління фінансовими ризиками.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

безкоштовні ключі для eset nod32

голі груди анастасії заворотнюк

варіанти використання use case