бароко як стильовий напрям містобудування архітектура

бароко як стильовий напрям містобудування архітектура


Архитектурное барокко – отличительные особенности и характерные черты. Итальянское, французское, испанское, португальское и русское барокко.  В течение 17-18 веков барокко в архитектуре, искусстве и музыке широко распространилось по Европе и Америке, пришло в Россию. Расцвет стиля совпал с укреплением абсолютных монархий, освоением колоний, усилением католицизма. Логично, что и в градостроительстве он проявился масштабностью и монументальностью.


Архітектура бароко відрізняється потужним просторовим розмахом, складністю неспокійних, які зливаються друг з одним, хіба що мінливих форм,криволинейностью планів і обрисів, зв'язком із оточуючим простором. У образотворче мистецтво переважали декоративні композиції релігійного, міфологічного чи алегоричного характеру, парадні портрети; велике значення придбали композиційні і оптичні ефекти, ритмічне і колірне єдність, мальовничість цілого, вільна, темпераментна творча манера.  Інший аспект практичного містобудування, що реалізовуватиме нові принципи у вже сформованих містах, було визнано створення в аморфною міське середовище композицій, стали згодом осередками міських ансамблів.


Украинское барокко характеризуется своеобразными особенностями, в частности использованием традиций народного искусства. Особенно ярко проявилась самобытность стиля в архитектуре Левобережья и Слобожанщины, которые были объединены с Россией в 1654 году. На западных землях Украины, которые оставались под властью польских магнатов, возводится большое количество католических монастырей на Галичине, Волыни, Подолье и Правобережье. Логичным завершением архитектуры Ренессанса и началом нового этапа — стиля барокко, является костел Бернардинского монастыря, построенный в 1600 — 1630 годах зодчими Пав


Барокова архітектура. Найвищі мистецькі шедеври козацької доби втілено в архітектурі. Перед визвольною війною в Україні було 1000 міст і містечок. З них 400 — на Київщині й Чернігівщині.  Блискучими пам'ятками козацького бароко в архітектурі стали кам'яні церкви. Пафос боротьби й перемоги сприяв виникненню справжніх архітектурних шедеврів.  Певні стильові зміни пов'язані з ім'ям російського архітектора І.Г. Шедсля, автора палаців Меншикова на Васильєвському острові та в Оранієнбаумі, а також інших будівель, характерних для стилю петровського бароко. Він приїхав на запрошення Києво-Печерської лаври для будівництва великої дзвіниці.


Новий напрям у мистецтві цілої Європи — стиль бароко. Самобутністс барокових споруд на землях Гетьманщини, Слобідської України за часів гетьмана Івана Мазепи.  Як синтетичний напрям бароко переосмислює під кутом зору катаклізмів новоєвропейської історії певні духовні звершення пізнього Середньовіччя, Ренесансу та Реформації. При цьому від Середньовіччя береться духовність символічного бачення світу, від Ренесансу - гуманізм (іноді в трагічному тлумаченні) та відновлення античності, від Реформації - патетична антитетичність, динаміка.  Інакше кажучи, українське бароко - це не просто специфічна стильова система західноєвропейського зразка.


Особливості архітектури бароко в україні. В час поширення стилю бароко українське козацтво виборює фактичну незалежність України, вдруге після княжої доби. Створюється гетьманська держава, центр розвитку культури переноситься знову до Наддніпрянської України, де розгортається будівництво архітектурних об‘єктів громадського та релігійного призначення.  Архітектура бароко на території сучасної України розвивалася в трьох напрямах. По-перше, це інтерпретація італійського типу барокової архітектури, з різьбленим з каменю ордером як основним декоративним елементом фасаду, з увігнуто-опуклими формами стін, з великим виносом карнизів, з динамічними кам‘яними скульптурами на фасадах.


Презентація на тему: Велич архітектури бароко. Історія Українського бароко. Завантажити презентацію. Отримати код. Play. 1 / 49. Скачати. Велич архітектури бароко. Історія Українського бароко.  ХVII – XVIIIст. – епоха розквіту національної культури В українському бароко знайшли віддзеркалення життєрадісність і піднесення . У ХVII ст. в Україні склалися умови для формування нових тенденцій у культурі, зумовлених переходом від релігійного до світського, раціонального світогляду. Стиль бароко, що поширився у цей період по всій Європі, в Україні вилився у форми, багато чим відмінні від європейських. Слайд 3. Характерні риси українського бароко Велику роль у становленні українського бароко відігравав Київ.


Бароко (іт. barocco — вибагливий, химерний) — стиль у європейському мистецтві у 16-18 ст. Батьківщиною бароко була Італія , де у визначних мистецьких центрах ( Римі, Мантуї, найменше у Венеції і Флоренції) виробили перші зразки бароко в архітектурі, скульптурі, живопису. За висновками науковців - бароко кризовий стиль, що виникає на хвилі кризи гуманізму і народження маньєризму.. Конспект на урок Образотворче мистецтво скачати.  Правдою буде ствердження,що в бароковому стилі були два напрями-бароко світське  Які особливості архітектури стилю «Барокко»? VІ. Організаційний момент.


Бароко як стильовий напрям охопило російську культуру кінця XVII - першої половини XVIII ст. і паралельно розвивалося в літературі і в мистецтві. Д. С. Лихачов зазначає, що література в Стародавній Русі була однорідна, вона підпорядковувалася стилю епохи того часу, але в XVII ст. вона вже не так єдина і струнка, як в давнину: Давньоруська література не знає літературних напрямів аж до XVII ст. Перший літературний напрям, позначилося у російській літературі, - барокко1. Суттєвою особливістю розвитку російського бароко треба визнати історичне поєднання стилів. Як відзначає А. А. Морозов


Українське бароко об'єднало багате європейське мистецтво, з власними естетичними засадами. Внутрішнє напруження і рух, динаміку, контрастність воно органічно сполучило з народним замилуванням у взористості, зберігши при цьому логіку, відбиту в чіткій тектонічній структурі споруди. Прикметою раннього етапу українського бароко була складна композиція об'ємів архітектурних споруд. Головні сколи храми-портали прикрашали профіліровкою, виконаною з цегли, а в районах, багатих на камінь, їх витесували з вапняку. В дерев'яній архітектурі високо цінували вишукані форми кронштейнів, опаса


Пам’ятки архітектури бароко. (Покровський собор, Харків, Троїцький собор, Новомосковськ). Особливістю козацьких соборів була відсутність чітко виражених фасадів: вони однакові з чотирьох боків, повернуті водночас до всіх частин світу, до всіх присутніх на площі.  Саме тоді в архітектурі сформувалося мазепинське бароко – новий тип церкви, архітектура якої виражає ідею української державності. Притаманні йому риси: монументальність, велич і сила.  У середині XVIII ст. в архітектурі відбуваються певні стильові зміни, пов´язані з іменами відомих російських та закордонних архітекторів Й. Шеделя,Ф. Б. Растреллі.


Бароко XVIІ століття називають «козацьким бароко», також у цей час спостерігається значний розвиток цього напряму. Бароко в Україні поділять на три види: високе, середнє та низьке. До вашої уваги пропонуємо список будівель, які є яскравими представниками цього архітектурного стилю  Храм будували козаки. У 1732 році встановлено дзвін (вага – 1,6 тонн). У 1950 роках спроектовано план реставрації, яка розпочалася лише через декілька років. Собор повторює риси дерев’яної тридільної церкви, за формою нагадує три свічки, бо складається з трьох веж. Має два поверхи: зимній храм та літній.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

актор який знімався в головний роли фильм клятва

безкоштовні ключі для eset nod32

голі груди анастасії заворотнюк