напрями арт терапії в україні

напрями арт терапії в україні


Арт-терапія: методичні вказівки до проведення практичних занять та самостійної роботи з дисципліни для студентів денної та заочної форми навчання напряму підготовки 6.030103 «Практична психологія» / укладач Березовська Л.І., Ямчук Т.Ю. – Мукачево: МДУ, 2018. - 31 с. (1,4 др. арк.) Методичні вказівки розроблені для ознайомлення майбутніх фахівців із структурою та змістом дисципліни «Арт-терапія» надання їм конкретної методичної допомоги під час аудиторних навчальних занять, науково-пошукової та дослідницької роботи, самостійної підготовки.  3. Які основні напрями арт-терапевтичної практики? 4. Які етапи розвитку ізотерапії в Україні? Практична частина.


Арт-терапія – цей напрям в психотерапії, психокорекції та для реабілітації, заснований під час занять клієнтів (пацієнтів) образотворчим творчістю. Арт-терапія може розглядатися як одна з відгалужень психотерапії мистецтвом поруч із музичної терапією,драмтерапией ітанцедвигательной терапією. Термін «>арт-терапия» вперше став в англомовних країнах приблизно 40-і роки сучасності. Їм позначалися різні за формою і теоретичного обгрунтування варіанти лікувальної та реабілітаційної практики.  У нашій країніарт-терапия досі використовувалася, переважно, регулярно працюють з психічно хворими і Україна перебувала під великий вплив клінічного мислення.


Арт-терапія є ефективним методом оздоровлення, гармонізації розвитку особистості та впливає на її інтеграцію в суспільство і потребує посильного використання і дослідження . Тема 2. Використання лялькотерапії як напряму арт-терапії у корекційній роботі з дітьми, які мають проблеми у розвитку.  Базові принципи, основні напрями драматерапія, області застосування. 18. Арт-терапія в роботі з глибинним несвідомим. Техніки веденого малювання, малювання руками (finger-painting), малювання праформ і ін..


Арт-терапія сьогодні вважається одним з найбільш м'яких, але ефективних методів, використовуваних в роботі психологами, психотерапевтами і навіть педагогами. Оскільки, існує і педагогічний напрям арт-терапії, завдання, якого розвиток, корекція, виховання і соціалізація. Словосполука «арт-терапія» в науково-педагогічній інтерпретації розуміється як турбота про емоційне самопочуття і психологічне здоров'я особи, групи, колективу засобами художньої діяльності. Можливості арт-терапії. Можна сказати, що арт-терапія будується на вірі в творчу основу людини. Вона не ставить за мету зробити


Арт-терапія допомагає розвинути в людині креативність мислення і цілісність його особистості, а також через творчість дозволяє виявити особистісні смисли. Потрібно відзначити високу ефективність арттерапії, як при роботі з дорослими, так і при роботі з підлітками та дітьми. За своєю природою ця методика радикальна.  Вона також може служити доповненням до інших методів і напрямів психотерапії, системам оздоровлення, освіти і виховання. Важливо, що для занять арттерапією не потрібно спеціальної підготовки. Історія арттерапії Цей термін з’явився ще в 40-і рр..  В Україні в останні роки спостерігається швидкий розвиток психотерапії. При цьому відбувається активне вивчення її нових форм і моделей.


Арт-терапія має декілька видів, які проявляються в досить цікавих ігрових формах, методах і т. ін. Ці види арт-терапії, представлені у психології та медицині, відповідають існуючим видам мистецтв.  Побічним продуктом арт-терапії є відчуття задоволення, яке виникає в результаті виявлення прихованих талантів і їх розвитку. 3.Види арт-терапії, представлені у психології та медицині, відповідають існуючим видам мистецтв.  В розумінні Т.Д.Зінкевич-Євстигнєєвої казкотерапія – це не лише напрям психотерапії, а синтез багатьох досягнень психології, педагогіки, психотерапії та філософії різних культур. У зв’язку з цим, автором виділяються чотири етапи в розвитку казкотерапії (в історичному контексті): 1 етап – усна народна творчість.


На майстер-класах були презентовані напрями арт-терапії: - образотворча терапія (Гринчук Ірина Анатоліївна, доктор філософії, керівник Навчально-просвітницького центру трансперсональної психології «Світ Софії», Заболотна Наталія Леонідівна, керівник психологічної служби Благодійного фонду «Запорука» (дит. відділення Інституту раку, дит. відділення Інституту нейрохірургії ім.  Досвід становлення арт-терапевтичної спільноти, яка взяла участь у конференції, довів, що арт-терапія в Україні досягла того рівня розвитку, коли вона не може залишатися в межах професійної творчості окремих ентузіастів, а вже вийшла на рівень фахівців зі сформованою професійною ідентичністю.


Основні напрями в арт-терапії: Динамічна арт-терапія (походить із психоаналізу) грунтується на розпізнанні глибинних думок і почуттів людини, породжених несвідомим і виявлених у вигляді образів. Образи художньої творчості відображають всі види підсвідомих процесів, включаючи страхи, внутрішні конфлікти, спогади дитинства, сновидіння, всі ті явища, що аналізуються психологами психоаналітичної орієнтації.  Прийомами арт-терапії в гештальторієнтованому підході є : малювання, ліпка, моделювання з папером, фарбами, деревом, каменем, образні розмови, виразні рухи тіла та ін. Аналітична арт-терапіяє динамічною комунікацією між клієнтом та аналітиком з допомогою «мови» символічних образів.


Арт-терапія наголошує на тому, що у людини не обов'язково мусять бути проблеми. Головна мета арт-терапії - допомогти особі саморозкритися. Другим фактором є екологічність арт-терапії, її безпечність. Людина може не озвучувати свої проблеми, а виконуючи які-небудь дії, починає сама їх вирішувати. Арт-терапія у дії.  З кожним роком до арт-терапії в Україні починають ставитися дедалі серйозніше. P.S. Автор випробувала на собі дію різних видів арт-терапії. Тож незабаром читайте про її спостереження та враження від драматерапії, танцювальної терапії, образотерапії та терапевтичної дії мистецтва орігамі.


Молодий вік “Арт-терапії” має і різні напрями : лікувально-реабілітаційне, педагогічне і соціальне. Курс “Арт-терапія” орієнтує того, хто вивчає, на властивий кожному внутрішній потенціал, не нав'язує людині “зовнішніх”, “механічних” засобів вирішення його проблем. Структура програми передбачає всі види повчальної діяльності.  Арт-діагностика та педагогічний процес (10 балів + 1 бал) Арт-терапія в освіті. Робота з дітьми і підлітками. (10 балів + 1 бал) Арт-терапевтичні техніки, методи, матеріали в арт


«Метою застосування арт-терапії в освіті є збереження або відновлення здоров'я учнів і їх адаптація до умов освітньої установи …» Копитін А.І. Головна мета використання арт-терапії у роботі класного керівника.  утворення позитивного емоційного настрою. Існує безліч різних видів і напрямів терапії мистецтвом. Це ізотерапія, музична терапія, танцювальна терапія, бібліотерапія, драмтерапія, кінотерапія, лялькотерапія і пісочна терапія.  Арт-терапія безпосередньо, в обхід его-цензури надає особливу можливість для вираження агресії в соціально прийнятній манері. Малювання, заняття живописом, ліплення є безпечними способами зняття напруги.


ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ Міністерство освіти і науки, МОЛОДІ ТА СПОРТУ України ЛЬВІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ. Кафедра практичної психології та педагогіки. Лекція з дисципліни «Арт-терапія» № 1. «Загальне поняття терапії мистецтвом.  Основні напрями в арт-терапії: Динамічна арт-терапія (походить із психоаналізу) грунтується на розпізнанні глибинних думок і почуттів людини, породжених несвідомим і виявлених у вигляді образів. Образи художньої творчості відображають всі види підсвідомих процесів, включаючи страхи, внутрішні конфлікти, спогади дитинства, сновидіння, всі ті явища, що аналізуються психологами психоаналітичної орієнтації.


На сьогодні все більшої актуальності в Україні набуває такий вид реабілітації, як арт-терапія, або лікування мистецтвом. Так, саме метод арт-терапії для психічно неврівноважених хворих застосовували ще у Давній Греції, а у Європі він широко використовується з 70-х рр. минулого століття.  Арт-терапія апелює до символічної функції образотворчого мистецтва, оскільки вона є одним з факторів психотерапевтичного процесу, допомагаючи пацієнтові осмислити й інтегрувати матеріал несвідомого, а арт-терапевта - судити про динаміку цього процесу і що відбуваються у психіці пацієнта зміни.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

актор який знімався в головний роли фильм клятва

безкоштовні ключі для eset nod32

голі груди анастасії заворотнюк